03 Nisan 2010

Malezya Sıralama Turları - Heyecan Yağmur Oldu Yağıyor

Ingilizce'de bir deyiş vardır, "sorting the boys from the men". Bebelerle adamları ayırmak diye çevirebiliriz. Yağmur, Formula 1'de tam olarak bu işi yapıyor. Malezya'nın geleneksel muson yağmurları, sezonun en büyük meydan okumalarından biri oluyor böylece.

Q1, hafif yağmur ile başladı. Araçlar geçtikçe pistte en azından yarış çizgisinin kuruyacağını uman Ferrari ve Mclaren, iki pilotunu birden garajda tutmayı tercih ederek nasıl bir hata yaptığını 20 dakika sonra anladı. Bu sırada bütün takımlar araçlarını hemen piste yollayıp zaman turlarını atlamalarını sağladılar. Q1 devam ettikçe yağmur azalacağına çoğaldı, pist kuruyacağına daha da ıslandı. Ve Massa, Alonso, Hamilton üçlüsü, ciddi yağmur altında yoğun yağmur lastikleri ile Q2'ye kalma savaşı vermek zorunda kaldılar, doğal olarak da başaramadılar. Böylece 3 şampiyonluk adayından Alonso 19, Hamilton 20, Massa 21. olarak sıralanacaklar yarınki yarışta. Tabi bu, aynı zamanda 2 tane yeni takım aracının da ilk defa Q2'ye kalması anlamına da geldi: Virgin'den Glock ve yerli takım Lotus'dan Kovalainen. Bir sürpriz daha oldu bu sırada. Zaman olarak Q2'ye kalan geçen yarışın galibi Button, aracını kum havuzuna saplayınca Mclaren, cumartesi gününü erken bitirmek zorunda kaldı.

Q1'in bebeleri listesinin başında Domenicali ve Whitmarsh yer aldı. Benim tavsiyem, bu iki arkadaşı Ross Brawn'ın yanına staj yollamak.

Q2'de sonuncu, tur atamayan Button oldu. Onun önünde Glock, onun önünde de Kovalainen yer aldı. Böylece yeni takımlar yarışında galip şimdilik Lotus olmuş oldu. Zaman zaman ağırlaşan, zaman zaman rahatlayan yağmurda Vitaly Petrov, ilk dakikalarda Michael Schumacher ile en hızlı zaman için mücadele etse de, son anda 11. kalarak Q2'den son elenen oldu. Yine de Rus pilotun, potansiyelini yavaş yavaş ortaya çıkarması sevindirici.

Bütün sürprizlerin ardından Q3'e 1 Sauber, 2 Force India, 2 Red Bull, 2 Mercedes, 2 Williams ve 1 Renault kalmış oldu. Enteresan bir bilgi: Q3'te pilotların yarısı Alman. Son seans başlamak üzereyken ciddi bir yağmurun yaklaştığı ve zaman turlarının hemen atılması gerektiğini söyleyen telsiz konuşmalarını dinledik fakat anlaşılan o ki onlar bile işin ciddiyetini anlayabilmiş değillerdi. Force India, ilk iki araç olarak yola çıkmaya niyetlenmiş ve pit çıkışında beklerken Kubica'nın yandan gelip onları geçmesi son derece enteresandı, buna ceza gelecek mi, kurallara uygun mu ben emin değilim. Ama muhtemelen uygundur (bknz 2008 Kanada pit çıkışında yanyana duran Kubica ve Raikkonen ile Raikkonen'e arkadan bindiren Hamilton). Ama o tur içinde aşırı yağmurdan seans, kırmızı bayraklarla durdurulunca bunun bir önemi kalmadı tabi ki. Yaklaşık 15 dakika sonra yeniden seans başlatılırken bu sefer Force India'ları arka arkaya değil yan yana gördük böylece, eğlenceli bir not olarak onu da geçelim. En başta Sutil ile Kubica'nın atışmalarına tanık olduk fakat sonra asıl favoriler sahne aldı. Webber, 2. Rosberg'den 2 saniye daha hızlı bir turla pol pozisyonu yakalamış oldu. Rosberg ise Mercedes'i ilk defa ilk çizgiye taşımış oldu bu sonuçla, aynı zamanda 3. kere üstüste Schumacher'i (the Rainmaster'ı) geride bıraktı. Vettel ise takım arkadaşının arkasında 3. cepten kalkacak. Onların arkasında Force India'nın cumartesileri iyi, pazarları şanssız olan pilotu Sutil var. Bakalım pianist ruhlu Alman, bu sefer şanssızlıklarını kırabilecek mi? Bir başka genç Alman Hulkenberg, 5. olarak sonunda hakkettiği şekilde dikkatleri üstüne çekebildi. Yanında da Kubica olacak. Kubica'dan bir sürpriz bekliyorum kesinlikle, 6. kalmayacaktır. Onların arkasındaki çizgide ise bir rakı sofrası kurulup muhabbetler dinlenebilir çünkü yılların takım arkadaşları Barrichello ve Schumacher, 7. ve 8. olarak sıralanıyorlar. Onların hemen arkasında Sauber'in sürprizi Kobayashi ve son olarak da Force India'nın cumartesileri yavaş pazarları istikrarlı pilotu Liuzzi var.

Böylece sıralama turlarında Ferrari ve Mclaren, yaptıkları hatalarla rakipleri Mercedes ve Red Bull'a ciddi avantaj vermiş oldular. Bu sefer Webber ile Vettel'in bu hediyeyi kaçırmayacaklarını düşünüyorum. Aynı zamanda genç ve potansiyelli pilotların da günü oldu bugün. Petrov, Kobayashi, Hulkenberg ciddi performansları ile ileride ne yapabileceklerini gösterdiler. Yine de kendini kanıtlamak isteyen Rosberg, yağmur ustası Schumacher, Kubica ve arkalardan gelip olabildiğince zararlarını azaltmaya çalışacak Alonso-Hamilton-Massa üçlüsü, yarınki yarışta izleyecek çok şey verecek bize. Ama en çok garanti verebileceğim şey, yarınki yarışının yıldızının yine yağmur olacağı.

Yarın sabah 11'i iple çekiyorum, muhtemelen çoğunuz gibi.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails