08 Ocak 2010

WRC Istanbul'da

Aslında haberi biz geç düşüyoruz ama zaten ülkede kimsenin umrunda gibi de değil. Dünya Ralli Şampiyonası'nın (WRC) Türkiye ayağı, bu sene Antalya'dan Istanbul'a alındı.

Ilk önce bunun sebeplerine bakalım. Formula 1 gibi, WRC'nin de takvimine girmek isteyen çok talip var. Bu yüzden bir süredir dönüşümlü ralli sistemi uygulanmakta zaten. Bazı ralliler bir sene var, bir sene yok. Türkiye de bu dönüşümlü rallilerden biri. Antalya etapları, coğrafi olarak yakınındaki Kıbrıs ve Akropolis Rallileri gibi yavaş, sıcak, kırıcı. Yani bu 3 ralliyi birden takvimde bulundurmak aslında lüks. Ayrıca Türk seyircisi, Kıbrıs veya Yunan seyircileri gibi WRC'ye meraklı da değiller. Ilk senelerdeki seyirci sayısı, yerel halkın gittikçe ilgisini kaybetmesiyle oldukça geriledi. Organizasyon standartları da ilk senelerde, tecrübeli yabancı ekiplerin yardımıyla çok iyi seviyede olsa da, bizbize kaldıkça geriledi.

Bu yüzden aslında belki de Türkiye Rallisi'nin Istanbul'a gelmesi iyi oldu. Bir kere Avrupa Ralli Şampiyonası'nda (ERC) kullanılan etaplar yarı asfalt yarı toprak. Ayrıca Antalya'dan daha akıcı ve daha az kırıcı. Bu bizim, çevre coğrafyalardaki rallilerden sıyrılmamızı sağlıyor. Bununla beraber Istanbul'da daha çok insan, yani daha çok seyirci potansiyeli var. Bu işe para verip gelenler, muhtemelen Antalya'ya gitmeden önce 2-3 kez düşünür ama eğer aynı şehirdelerse, değişik bir haftasonu geçirmek için bile olsa gidebilirler. Böylece ciddi bir ilgi oluşabilir. Bununla beraber Istanbul, turistler için ulaşması daha kolay bir uluslararası hub. Antalya, bu konuda çok geride kalmasa da bir Istanbul olmadığı gerçek. WRC için gelen turistleri ülkede tutmak ve bir WRC turizmi yaratabilmek için, gelenlere ralliden fazlasını vermelisiniz. Yazın Antalya'da sorun yok ama rallinin kışın yapıldığı zamanlar, Istanbul çok daha farklı bir alternatif herkes için.

Kısacası, kişisel olarak, WRC Rally of Turkey'nin Istanbul'a alınmasını, takvimdeki devamlılığımız için panik butonuna basılması olarak görüyorum. Eğer bu aşı da tutmazsa, bir kaç seneye bu şerefi yaşayamıyor olacağız. Formula 1'in de günden güne uzaklaştığını düşünecek olursak, nereden nereye Türkiye diyor insan.

1 yorum:

nohut dedi ki...

aynı sezonda hem F1 hem de WRC evsahipliği yapan kaç şehir var İstanbul gibi ? Aslında şu meşhur "ülke tanıtımı" açısından çok büyük bir olay bu.

Related Posts with Thumbnails