17 Haziran 2011

Imola 94 Part 3: Roland

30 Nisan 1994. Saat 1’de başlayacak ikinci sıralama turları için mühendisler, pilotlar ve seyirciler pistte toplanırken medya mensupları Jordan kamyonlarının yanındaydı. Saçları henüz beyazlamamış bir Eddie Jordan’ın yanında gencecik, kolu bandajlı, burnu kırık bir Rubens Barrichello vardı. Daha sonra Rubens ile Ayrton, son kez olduğunu bilmeden ayaküstü muhabbet ettiler. Rubens, Ingiltere’ye gidip yarışı evden izleyeceğini ama Monako’da yarışabileceğini söyledi ve iki vatandaş vedalaştılar.

Senna, cuma günkü ilk sıralama turlarında elde ettiği derece ile hala ilk sıradaydı ama herkesin derdi kendine göreydi Imola’da. Roland Ratzenberger’inki pol değil, Simtek’ini yarışa sokabilmekti. Aracının bütün potansiyelini kullanırken pist dışına çıkmış ve ön kanadı hasarlanmıştı Avusturyalı’nın ama pite girmeyerek bir hızlı tur atmaya daha karar verdi. Start finiş düzlüğü ve Tamburello’yu geçti ama uzun düzlüğün sonundaki Villenueve virajında gevşek ön kanat yerinden çıkarak aracın altına girdi. Artık Roland Ratzenberger, kendi aracında bir yolcuydu. Solundaki dış duvara vurduğunda aracı dağılmış ama pek fazla hız kaybetmemişti. Sonunda araç durduğunda Roland’ın kafası yana yatmıştı. Barrichello’nun kazası ile zaten gergin olan F1 camiası, bu sefer Ratzenberger’in kazasının daha da ciddi olduğunu anında farketti. 

O sırada hızlı bir turda olan Damon Hill, Simtek aracının hemen ardından kaza bölgesinden geçtiğinde araç parçaları ile aracın kendisinin arasındaki mesafenin büyüklüğünden, durumun vehametini anlamıştı. Prof. Sid Watkins’i taşıyan Tıbbi Araç, kaza olduktan 25 saniye sonra Ratzenberger’e ulaştı ama kaskı çıkarılan Ratzenberger’in beyin ölümü gerçekleşmişti bile. Ambulans ile hastaneye yetiştirildi Avusturyalı pilot ama haberlerin iyi olmasını kimse beklemiyordu.

Takım arkadaşı Damon Hill’in aksine Senna, o sırada garajda aracının içindeydi ve kazayı da oradan izlemişti. Ilk şoktan sonra aracından çıktı ve görevlilere ait bir aracın içine atladı. Hemen kazanın olduğu yere gitmek istiyordu. Tamburello’dan geçip Villenueve virajına geldiklerinde araç duruyordu ama Ratzenberger gitmişti. Dağılmış Simtek’i inceledikten sonra yapacak bir şey olmadığından geri döndü ve bir önceki gün yaptığını tekrarladı. Tıbbi Müdahale Merkezi’ne ön taraftan giremeyen Senna, arkadaki çitlerin üstünden içeri girdi, bu sefer karşısında aynı zamanda çok yakın dost olduğu FIA doktoru Sid Watkins çıktı. Sid Watkins: “Ona Ratzenberger’in klinik olarak öldüğünü söylediğimde omzumda ağlayamaya başladı. Bir beyin cerrahı olarak pek çok ölümle karşılaştım ama o sırada farkettim ki Ayrton, ilk defa gerçek anlamda ölümle yüzleşiyordu. Ona (gel yarınki yarıştan çekil, hatta tamamen yarışmayı bırak, beraber balığa çıkalım, kafa dinleyelim) dedim. Bana (bazı şeyler üstünde kontrolün yoktur, bırakamam, devam etmem lazım) dedi”. Odadan çıkarken FIA’nın Medyadan Sorumlu Delegesi Martin Whitaker ile çarpıştı Senna. Whitaker ona ne olduğunu bilip bilmediğini sordu, Senna sadece buz gibi bakışlar attı ve devam etti.

Williams garajına gidip Ratzenberger’in ölümünü Patrick Head ve Damon Hill’e de söyleyen Senna, daha sonra yarış tulumunu çıkardı ve garajdan ayrıldı. Psikolojisi altüst olmuştu. Bu sırada Williams ve Benetton takımları, sıralama turlarından çekildiklerini açıkladılar. Roland ile beraber piste gelen JJ Lehto, Benetton pistinde yere oturmuş ağlıyordu. Damon Hill, eşi ve Senna’nın basın danışmanı Betise Assumpçao’nun oturduğu Williams motorhome’undaki masaya geldi sonradan Senna. Ve tekrar ağlamaya başladı. Hill uzun uğraşlarla onu yerden kaldırana kadar da ağlamaya devam etti. Senna’nın duygusal olarak yıkılmış olmasını uzaktan takip eden Frank Williams, Assumpçao’ya, günün ilerleyen saatlerinde Ayrton ile konuşmak istediğini iletti. O ise polü kazanmış olmasına rağmen basın toplantısına bile gidecek durumda değildi. Normalde ceza gerektiren bu harekete, gün içinde olanları dikkate alan yetkililer, kayıtsız kalmayı tercih ettiler. Yine de Brezilyalı, komiserler karşısına çıktı. Görevli bir aracı izinsiz bir şekilde piste sokturduğu için FIA Daimi Komiseri John Corsmit ile ciddi tartışma yaşayan Senna’nın sinirleri iyice gerildi ve günün geri kalanında kimse onla konuşamadı. Sadece Niki Lauda, pilotların eskiden olduğu gibi birleşip bu tip konularda omuz omuza durması gerektiğini, bunun için de bir sonraki yarış Monako GP’sinden önce toplanılması gerektiğini söyleyebildi.

Castello otelinde devam eden düğüne hiç takılmadan odasına çıktı Ayrton ve ilk yaptığı iş Adriane’yi aramak oldu. Ilk sözleri kendini çok boktan hissettiğiydi, hemen arkasından da tekrar ağlamaya başladı. Adriane, Ayrton’un hala Rubens’in önceki günkü kazasından dolayı üzgün olduğunu düşünüyordu. Ratzenberger’in başına gelenleri anlattı daha sonra Ayrton ve “yarın yarışamayacak durumdayım, bu yarışla ilgili çok kötü hislerim var” dedi. O sırada Lizbon’da olan Adriane’nin Faro’ya gidecek uçağa yetişmesi gerekiyordu, o yüzden çok uzatamadılar. Yapacak bir şey yoktu, olan olmuştu. Her ne kadar gündüz olan kaza akıllarından gitmiyor olsa da Senna ve ekibi, Romagnola’ya, Josef Leberer’in doğumgününü kutlamaya gitti. Ama kimse hiç bir şeyi kutlayacak modda değildi, yemekler yendi ve otele geri dönüldü. Yemek sırasında Ayrton, Josef’e Roland ile ilgili bir çok soru sordu. Ikisi de Avusturyalı’ydılar ve Josef, kışın testler sırasında Ratzenberger ile Senna’yı tanıştıran kişiydi.

200 numaralı suitine döndüğünde kapının önünde bir not buldu Senna. Frank Williams, onu odasına çağırıyordu. FW, konuştukları sırada Ayrton’u çok daha sakinlemiş ve kendine gelmiş buldu. Pilotu, ertesi gün yarışmaya karar vermişti. Yine de Josef Leberer, odasına günlük masajı yapmak için geldiğinde istemediğini söyledi ve onu gönderdi. Daha sonra da Adriane’yi aradı yine. Yarışmaya karar verdiğini, yarışı kazanacağını ve kazandığında da Roland’ın anısına Avusturya bayrağını sallayacağını uzun uzun anlattı. Sevgilisiyle konuşmak, modunu o gün ilk defa yumuşattı. Birbirlerine şakalar yaptılar. Ertesi gün 8.30 gibi orada olacağını, kendisini havaalanında karşılamasını söyledi Ayrton Adriane’ye. Ve telefonu kapadılar. 


1 yorum:

sukullaci dedi ki...

of ulan yarışı iptal edin işte!

Related Posts with Thumbnails