06 Mayıs 2011

Volkswagen WRC'de



Mitsubishi, Subaru, Peugeot, Skoda ve Suzuki'nin gidişinin ardından Dünya Ralli Şampiyonası'nda yarışan fabrika takımı yıllardır sadece 2 idi. Ford ve Citroen, her ne kadar bu işe gereken önemi verseler de şampiyonanın nabzını tek başlarına yukarıda tutmaları zordu. Hele de üstüste 7 kez şampiyon olan Loeb ile artık kimse WRC'ye dönüp bakmıyordu. Maliyetleri düşüren kural değişiklikleri ile beraber MINI'nin spora geri dönüşü, bu trendin tersine işlemeye başladığının bir göstergesi oldu. Bir süredir de Volkswagen'in parkurlara geri döneceği konuşuluyordu, daha önce bu blogda da yer vermiştik.

Bugün gelen haberler bu yüzden çok sürpriz değil. Yine de heyecan verici ama. Volkswagen, Polo ile Dünya Ralli Şampiyonası'nda boy gösterecek. Asıl ilginç haber, aracın testlere başlamış olması ve bu senenin sonunda deneme amaçlı rallilere katılabilecek olması. Bu, çok iddialı bir süre tahmini ama VW, altından kalkamayacağı sözler söylemez diye tahmin ediyorum. Firmanın motorsporları direktörü Kris Nissen'e göre 2012'yi de, MINI'nin bu sene yaptığı gibi test yaparak geçirecek olan VW, 2013'te full programa başlayacak ve en az 3 sezon WRC'de kalacak. Bir yandan da Skoda ile bazı rallilere katılıp teknik ekipleri de WRC'ye hazırlamak gibi bir planı var firmanın. Kris Nissen, henüz pilot açıklamamalarına rağmen Carlos Sainz'ın gerektiği yerde test pilotluğu yapacağını da sözlerine ekledi.

Bununla beraber, Toureg ile son 3 Dakar'ı kazanan firma bu sene Güney Amerika'daki yarışa fabrika takımı olarak katılmayacak. Yine de özel takımlara Dakar Toureg'lerini verecekler. Bir yandan da uzun süredir konuşulan VW Grup-F1 flörtü vardı. Şu ana kadar hiç bir firma hem WRC hem F1 programlarını aynı anda başarılı bir şekilde yürütemedi. VW bunu yapabilir mi? Çatının altında çok ciddi motorsporları geçmişi olan bir çok firmayı barındıran VW niye yapamasın ki bunu. Dün Sardinya'daki sunumda bulunan bütün yöneticiler, WRC'nin masrafları düşüren yeni kurallarının, seriye katılma kararında çok etkili olduğunu söyledi. 2013'ten itibaren F1'de de yeni motor kuralları olacak ve bu, direkt VW markasıyla olmasa da Porsche, Audi veya başka bir marka için istenebilen bir yol olabilir. Bir yandan da firmanın Le Mans'da da yarıştığını unutmayalım.

Le Mans, Paris-Dakar tarzı Rally Raid'ler, WRC ve F1? Yapılabilirse tahmin edilmesi güç bir imaj çıkar ortaya. 

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails