26 Mayıs 2010

Monaco'nun Küçük Prensleri: Part 2, Modern Era


Monaco 1982'yi Ricardo Patrese kazandıktan sonra, şampiyon olamayan pilotlar için kabus gibi bir dönem başladı. Keke Rosberg'in ardından Prost ve Senna, ardından da Schumacher, üstünlüklerini hem Krallık'ın sokaklarında, hem de şampiyonluk yarışlarında kanıtladılar. Ta ki hiç beklenmeyen biri, bu 14 yıllık hasreti dindirene kadar. Sırada F1'in modern çağında Monaco'yu kazanıp şampiyon olamayanlar var:

Olivier Panis: Trintignant ve Beltoise gibi Olivier Panis de kariyerinin tek galibiyetini Monaco'da alacaktı. 1996 yarışına 14.lükten başlayan Fransız, yağmurlu Monaco sokaklarında önündeki kazaların ve Irvine'ı geçişinin sayesinde mucizevi sayılabilecek bir galibiyet elde etti. Bu arada 3 aracın yarışı bitirebilmesiyle, herkesin podyuma çıktığını da buraya not edelim. 2004'e kadar yarışan Panis'in, kariyerinde başka bir başarısı olmasa da, en azından soyadıyla dalga geçenlere gösterebileceği bir Monaco kupası var.

David Coulthard: Kare çeneli Ingiliz'in kaderi, genel olarak Rubens Barrichello ile fazla benzerlik gösterir. Hep ikinci adamlık, uzun partnerlikler ve bir türlü gerçekleşmeyen potansiyeller. Belki de aralarındaki en büyük fark, DC'nin iki kez Monaco kazanmış olması ve Rubens'in buna karşılık verememesi. Hem 2000 hem 2002 yarışını kazanarak modern çağda birden fazla Monaco kazanıp şampiyon olamayan tek kişi olan DC, Red Bull'a ilk podyumlarını 2006 Monaco'da getirerek hem kazanmak kadar büyük bir iş yapmıştı hem de takım patronu Christian Horner'ın Superman peleriniyle havuza atlamasını sağlamıştı.

Juan Pablo Montoya: 1980'lerin başı gibi 2002-2003-2004 sezonları da şampiyon olamayanlar için keyifli zamanlardı. 2002'de DC'nin galibiyetinden sonra, 2003'te çılgın Kolombiyalı JPM, Monaco sokaklarında bir Williams zaferi yaşamıştı. Hem de o senenin iki şampiyonluk adayı Raikkonen ve Schumacher'in önünde. O sezonun geri kalanı JPM için iyi gitmemiş ve sezonun ortasında 2005 için Mclaren ile anlaştığını açıklamıştı. Deli diye boşuna demiyorlar.

Jarno Trulli: Renault'nun yıldız pilotu Alonso'dan beklenen Monaco galibiyeti, 2004 yılında Jarno Trulli tarafından gelmişti. Her zaman sıralama turlarında coşan ama bir türlü bunu yarış galibiyetine çeviremeyen Trulli'nin, geçişin çok zor olduğu ve sıralamanın neredeyse yarış sonucunu belirlediği Monaco'da kariyerinin tek zaferini alması ise aslında beklenen bir şeydi. Yani Trulli, bir galibiyet alacaksa bu, Monaco'da olmalıydı. Tabi burada, güvenlik aracı periyodu sırasında Schumacher'e arkadan koyan JPM'in payı da yok değil. Eğer bu yarışı Trulli değil de Schumacher kazansaydı, sezonun ilk 13 yarışını arka arkaya kazanarak ulaşılması imkansız bir rekor elde edecekti Alman. Bu yüzden de Jarno'ya teşekkür edilebilir sadece.

Trulli, şu an itibariyle Monaco kazanıp şampiyon olamayan son pilot. O günden beri kazanan Raikkonen, Alonso, Hamilton ve Button, aynı sene olmasa da kariyerlerini şampiyonluk ile süslemeyi başardılar. Bu sene kazanan Webber de henüz bu konuda günyüzü görebilmiş değil. Ama şu anda takım arkadaşı Vettel ile aynı puanda ve lider konumda. Sene sonunda hangi gruba gireceğini de beraber göreceğiz.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails