21 Aralık 2009

Petronas'tan Arka Arkaya Çalımlar

Bazen şirketinizin iyiliği için, hele de milyon dolarlar söz konusuysa, rahatça çıkıp herkesin önünde külliyen yalanlar atabilirsiniz. Örnek mi? Petronas.

1997'den beri önce Sauber, sonra BMW ile ortaklığını devam ettiren Malezyalı dev, geçen hafta takım sponsorluğu yapmayacağını duyurmuştu. Bundan sonra Formula 1 ile tek bağ olarak da Sepang pistine isimlerini vereceklerini açıklamışlardı. Kriz sebebiyle Toyota, Honda, BMW ve yarı-Renault gibi takımlar ile ING gibi dev sponsorlar bütçe kısıyordu sonuçta; Petronas'ın onlardan neyi eksikti ki. Bu duruma, son anda gride geri dönen Sauber ve Malezya'nın medari iftiharları Lotus bile bir şey diyemedi.

Ama Petronas'ın ne tilki olduğunu bu sabah gelen haberlerle görmüş olduk. Geçen hafta Formula 1'den uzaklaşan Malezyalı petrol devi, bu sabah Mercedes GP ile uzun dönemli isim anlaşması konusunda anlaştıklarını açıkladı. "Uzun dönem" ve "isim sponsorluğu"; yani takım adının Mercedes Petronas olması. Daha da basitleştirirsek toplamda 3 haneli milyon euro'lar. Böyle bir balığı kaçıran Lotus cephesinden hemen bol acılı açıklamalar gelmiş. Alex Yoong, eski F1 pilotu ve Lotus'un pilot geliştirme programının başı, Twitter'ında "Petronas'ın yaptıklarını açıklayacak kelimeler bulamıyorum" demiş. Sauber tarafından herhangi bir açıklama yok ama eminim Peter Sauber de "olsun canım" demiyordur.

Tabi Mercedes GP de göbek atmaya müsait, gözden ırak yerler arıyordur. Geçen haftaki Henkel skandalından sonra, bu tip büyük bir anlaşmaya çok ciddi şekilde ihtiyacı vardı Brawn&Haug ikilisinin. Bugünün açıklamaları bir yandan postun delinen yerini yamadıklarını gösteriyor, ama bir yandan da herkesin bildiği ama kimsenin emin olamadığı şeyi de açıklıyor sanki. Schumi, ufak ufak Mercedes tulumuna girmiş bile olabilir. Petronas, milyon euro'larını, gride son anda girmiş ve pilotsuz bir takıma mı, kendi ülkesinden bile olsa ismini başka bir araba üreticisinden alan ve Trulli ile Heikki gibi iki ortalama pilotla yarışan bir takıma mı, yoksa geçen senenin çifte şampiyonu olan, dünyanın en önemli araba üreticilerinden biri ile birleşen ve tarihin en başarılı pilotunu saflarına çeken bir takıma mı versin? Cevap ortada sanki.

Bir de şu nokta var; geçen haftaki kapsamlı Schumacher ve Mercedes yazısında da bahsettiğim kumar meselesi. Mercedes, yeni haberlere göre Schumi'ye 20 milyon pound verecek. Ama aslında bu bir yatırım, sponsor yatırımı. Komple paketin ne kadar şaşaalı ise, o kadar sponsor çekersin. Tabi bir de paketine yatırım yapıp elinde kalması riski var. Ross Brawn, bu riski aldı, anladığımız kadarınca Schumacher'i takımına kattı ve Petronas'ı da ödül olarak cebe indirdi. Yani şampiyonluğa oynamak için gereken parçalar tamamlandı; para tamam, teknik ekip tamam, pilotlar tamam.

Eminim şu anda kış testlerini en büyük hevesle bekleyen takım Mercedes Petronas'tır.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails