05 Şubat 2010

CFD Piste Indi

Virgin GP, aracını tanıttıktan sonra piste de indirerek yeni takımlar arasındaki lider konumunu perçinlemiş oldu. Timo Glock'un yaptığı shakedown'da herhangi bir sorun yaşanmamış.

Bu, Formula 1'de bir era'nın da başlangıcı oluyor aynı zamanda. VR-01, tamamen CFD teknoloji ise yapılmış ilk F1 aracı. Yani bu kırmızı-siyah güzel, hiç rüzgar tüneline girmemiş durumda. Virgin'le beraber USF1 de aracını bu yönde tasarladığını açıklamıştı, onlarınki nasıl bir şey olacak göreceğiz.

CFD, Formula 1'de bir süredir kullanılıyor olsa da, şu ana kadar hiç bir araç yüzde yüz bilgisayar ortamında tasarlanmamıştı. Her zaman rüzgar tünelinden de geçer, orada rötuşlar yapılırdı. Daha önce denenmemiş bir şey olması, eski takımların alamayacağı kadar bir risk de getiriyordu beraberinde. Sonuçta bir senenin tamamen heba olması ve rüzgar tüneli yatırımının kullanılmaması anlamına geliyordu. Ama yeni takımlar, hem ekiplerini sıfırdan kurduklarından, hem de başarı olarak kaybedebilecek bir şeyleri olmadığından çok doğal olarak bu yola başvurmuşlar. Eğer başarılı da olurlarsa, diğer takımlar da onların peşinden gelebilir ve böylece yeni takımlar, Formula 1'e ciddi bir katkı yapmış olabilir. Bunu ancak zaman gösterecek.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails